Vládny stimul pre Tatravagónku by priniesol 350 miest v okrese Gelnica

15.11.2012 Poprad

Poprad 15. novembra (TASR) - Spoločnosť Tatravagónka, a.s., Poprad predložila na Ministerstvo hospodárstva SR tento rok investičný zámer, ktorým sa chce uchádzať o investičnú pomoc v zmysle zákona.
Tatravagónka, ilustračná snímka Foto: TASR/Tatravagónka

Spoločnosť chce pomocou tohto stimulu vybudovať podnik na výrobu odliatkov so zameraním pre železničný priemysel v okrese Gelnica.

"Hlavný zámer projektu spočíva v kúpe výrobných priestorov disfunkčnej zlievarne a následne v kompletnej rekonštrukcii budov, obstaraní nových technológií a v obnovení zlievarenskej produkcie určenej pre vagónový priemysel pre ruský trh," objasnila projekt hovorkyňa spoločnosti Zuzana Janečková.

Plánovaná investícia by mala trvať 36 mesiacov, pričom spoločnosť chce investovať päť miliónov eur do kúpy budov a pozemkov a ďalších 15 miliónov eur do obstarania technológií a rekonštrukcie.

"Investičný stimul od štátu pritom predstavuje 9,6 milióna eur. Chceme docieliť, že sa nefunkčný objekt v obci Prakovce v gelnickom okrese zmení na vysokoproduktívnu zlievareň," dodala Janečková. Investičný zámer by mal podľa nej priniesť do okresu s takmer 25-% nezamestnanosťou 350 nových pracovných miest.

"Zatiaľ sme dostali len potvrdenie od Ministerstva hospodárstva SR, že máme predpoklad splniť podmienky na poskytnutie investičnej pomoci podľa zákona o investičnej pomoci a podľa osobitných predpisov. Momentálne ešte čakáme na ďalšie stanovisko, resp. konečné rozhodnutie," dodala Janečková.

Železničná strojárska výroba má v spoločnosti Tatravagónka už 90-ročnú tradíciu. V novembri 2006 firmu prevzala spoločnosť Optifin Invest, ktorá vlastní 100-% podiel. Ďalšou akvizíciou bola v roku 2008 spoločnosť Vagónka Trebišov, ktorá sa na konci roka 2009 zlúčila s Tatravagónkou, a. s., Poprad. Od roku 2011 realizovala popradská firma už dve akvizície v zahraničí.
 

Vyberte región